Avustralya’da bir iz: Marree Camii

26.04.2021
A+
A-
Avustralya’da bir iz: Marree Camii

Avustralya’da madencilik 1800’lü yıllarda başladığı zaman, binek ve taşıma işlerinde kullanılan atlar, Avustralya çöllerinde gitmekte zorlanıyordu. Çare olarak ülkeye deve getirmeyi uygun gördüler ve zamanla toplam 15 bin deveyi ülkelerini getirttiler. Doğal olarak da yanlarında 2 bin deve bakıcısı olarak Afganlar geldi. Daha sonraları gelen deve bakıcıları farklı ırklara mensup olsalar dahi ilk bakıcılar Afganlar olduğu için onlara da “Afgan” deniyordu.

Avustralya’ya gelen Müslüman deve bakıcıları, 1861 yılında buranın ilk camisini inşa ettiler. Böylelikle Avustralya’nın ilk camisi Marree kasabasında 1861 yılında Afgan deve bakıcıları tarafından yapılmış oldu. Marree, maden ocaklarının ortak noktası olduğu için Müslüman deve bakıcıları burada toplanıyor ve sohbet ediyorlardı.

Bu durum hakkında Güney Avustralya Üniversitesi öğretim üyelerinden olan Prof. Dr. Mohamad Abdulla, “O camiyi bir transit geçiş noktası olarak yapmışlardı. Ama işin ilginç yanı, her gittikleri yere zaten bir cami inşa etmeye gayret ederlerdi.” ifadelerini kullanarak değerlendirmede bulunuyor.

ETİKETLER: ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.